Flickr Facebook instagram-ico

Change language:

  • Fasade vinter Fretheim Hotel
  • Fretheim Hotel's fasade
  • Mat av ypperste kvalitet
  • Sommerhage hos Fretheim Hotel
  • Flåmsbanen
  • Vision of The Fjords
  • Sommer på Fretheim Hotel


gammel-inngang-sepiafixa2 sort hvitÅret er 1870, og Flåmselva blir bortleid til Lord Wigram fra England. De første utlendingene som kom til Flåm var nok laksefiskere, for elva var rik på fjellørret og laks. Dette lokket mang en velstående engelsk-mann - og senere rike bergensere hit for å fiske. En kunne fiske opptil 10 laks på en god dag.

Fiskerne oppholdt seg på gården til bygdas rikeste mann, Christen Fretheim - en kjempe å se til og en drivende kar. Han tok over gården i 1879, og i 1890 starta han postkontor, og i 1895 starta han skipsekspedisjonen.

De innlosjerte på Fretheim likte seg godt på gården, og det ble snart behov for et hotell, dermed så Fretheim Hotel dagens lys. Det første huset ble på folkemunne kaldt Engelskvillaen.

Snart var hotellet fullt av laksefiskere, turister og anleggsfolk. Det ble så stor etterspørsel av vogner og skyssfolk, at Christen åpnet skysstasjon i 1902, i stallen hadde han 14 hester, og han hadde 10 faste skysskarer.

I 1908 kom det 79 store turistskip inn til Gudvangen, med til sammen 10 202 passasjerer, og amtsbåtene frakta 4 500 reisende "to the heart of the grandest scenery, with a succession of marvellous views".

Christen Fretheim gifta seg med frøken Hertzberg, men dessverre døde hun alt i 1903, de fikk ingen barn.

I 1909 kom Marthe Fretheim, Christen sitt søskenbarn, for å hjelpe til ved hotellet - hun var veldig flink og tok snart over kommandoen ute som inne. Møkkakjerrer framfor trappa og grisebøtter på tunet var detaljer som Christen ikke hadde tid til å bry seg med, men det gjorde Marthe.....

Marthe var ei vennlig dame, med sans for hagearbeid og det gikk fort gjetord om den vakre hagen ved hotellet. Gjestene fikk også føle Marthes omsorg, når skysskaravanane dro oppover fjellet i 10-15 stolkjerrer på rad ble gjestene kledt i avispapir, surra utenpå med lange strikkesjal og skinnposer med varmeflaske. Marthe Fretheim tok vare på alle, om kvelden fulgte hun de på rommet med lysestake i hånda. Hun stelte godt med både gjester og personale.

Christen Fretheim døde i 1916, men Marthe ble ved hotellet resten av sitt liv - ja enda lenger skal vi tro de som bor og arbeider ved hotellet. Det blir fortalt at Marthe fremdeles går sine runder hver natt for å se til at alt er i orden ved hotellet.

Etter at Marthe Fretheim døde i 1933 overtok niesa og nevøen Astrid A Fretheim og Atle A Fretheim driften av hotellet. I 1958 kom Hans Petter Thorud inn som direktør på hotellet, men fremdeles var det Fretheim familien som eide det. I 1979 ble hotellet solgt til familien Sørvig fra
Lillehammer, som endra Fretheim Hotel til A/S Langseth Hotell. Navnet ble snart endret tilbake til A/S Fretheim Hotell og i 1982 kjøpte Thorud-familien hotellet de drev videre under navnet Fretheim Hotell AS.

I 1997 ble Fretheim Hotel solgt til Aurland Ressursutvikling AS. I september 1999 startet
byggearbeidet for et utvidet hotell, og nybygget sto ferdig i mai 2000.

Hotellet driftes fremdeles av Aurland Ressursutvikling og den eldste delen av hotellet er nå renovert og inneholder staselige stuer og konferanse/selskapslokaler. Store peiser og antikke møbler er med på å holde den historiske atmosfæren intakt. Et fantastisk bibliotek er også kommet til i 2. etg i den gamle engelskvillaen, og alle de gamle rommene i gårdsbygningen til
Christen Fretheim, er nå historiske hotellrom med badekar med løveføtter, toalett med trekksnor, antikke møbler og historiske detaljer.

Vi som arbeider her er stolte av historien vår, og vi ønsker deg velkommen til Flåm og dagens  Fretheim Hotel!

Nettstedskart